Artikel fra Kristeligt Dagblad

Mange arbejdspladser fungerer kun, fordi nogen gør det, der skal gøres, hver dag i 40 år. Det glemmer vi

Vi skifter job som aldrig før, og derfor vil færre i fremtiden opleve at have tilbragt flere årtier på samme arbejdsplads. Menneskeligt kan det føre til rodløshed

 

 

Da Jacob Bjerg Jensen i 1973 kom i lære som blikkenslager på Korinth Rørfabrik, blev han kollega til en, som havde arbejdet på stedet i 10 år. Det var vildt lang tid, tænkte den dengang 15-årige lærling.

 

Men i august var der pølsevogn, fadølsanlæg og taler på den sydfynske rørfabrik, og Jacob Bjerg Jensen modtog Dronningens Belønningsmedalje. For da havde han selv været ansat fem gange så længe.

 

”Det var da en stor dag. Det var det,” siger han. 

 

De fleste af dem, som Jacob Bjerg Jensen for 50 år siden arbejdede sammen med, er i dag døde. Firmaet har været igennem to generationsskifter, arbejdsredskaberne har forandret sig fuldstændig, og det samme har Jacob Bjerg Jensens rolle.

 

”Det sidder lige i hænderne,” som han siger:

”De kan jo komme og spørge mig om alt. Jeg tager også lidt ud som supervisor, hvor jeg har nogle af de nye med, for de skal jo også lære det.”

 

Det er statistisk usikkert, at ret mange af ”de nye” også en dag vil fejre 50-årsjubilæum, for i dag skifter vi job som aldrig før. I 2022 fik 968.616 personer i Danmark nyt job, viser data fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er flere, end der nogensinde før er målt. Og et studie fra konsulenthuset PWC viser, at 21 procent er tilbøjelige til at skifte job i løbet af de kommende 12 måneder.

 

Omskiftelighed er i høj kurs

På mange måder lever vi i en kultur, der idealiserer omskiftelighed og omstillingsparathed. Det fortæller Janne Gleerup, der er arbejdslivsforsker på Roskilde Universitet:

”Derfor står anerkendelsen af et langt, kontinuerligt arbejdsliv på samme arbejdsplads ikke så stærkt i dag. Til gengæld er et cv, som afspejler alsidig erfaring, hvor man har udviklet sine kompetencer flere forskellige steder, i høj kurs.”

 

En af fordelene ved de hyppige jobskifter, er, at arbejdsgiver løbende kan sikre et optimalt match mellem kompetencer og de opgaver, som holder virksomhederne i trit med tiden. Omvendt kan det gå ud over den organisatoriske sammenhængskraft i virksomhederne – og føre til rodløshed, rent menneskeligt, siger arbejdslivsforskeren:

”Hvis du farer ind og ud ad arbejdspladser og aldrig lærer dine kolleger at kende, så kan det godt være, at det er vældig effektivt, men vi kan se, at det at indgå i fællesskaber over tid har en positiv betydning for trivslen og oplevelsen af, at man har et meningsfuldt arbejdsliv.”

 

Er 30-, 40-, 50-årsjubilæet ved at forsvinde helt som fænomen?

”Som tendenserne er lige nu, trækker udviklingen i retning af et mere omskifteligt arbejdsmarked. Så ja, der bliver nok færre jubilæer, medmindre der kommer mere opmærksomhed på, hvornår vi når grænsen for, hvor meget omskiftelighed, der reelt er en fordel,” siger Janne Gleerup.

 

Jes Fabricius Møller er historiker og kongelig ordenshistoriograf. Det sidstnævnte vil sige, at han blandt andet læser levnedsbeskrivelser af de mennesker, der efter 40 og 50 års ansættelse indstilles til Dronningens Fortjenst- og Belønningsmedalje, som tildeles henholdsvis offentligt og privat ansatte. Om de personer kan han i hvert fald sige én ting:

”De er typisk loyale og pligtopfyldende. I sagens natur,” siger han.

Mange af modtagerne er ansat i sundhedsvæsenet, banker og kommuner. Og der er sket en hel del i deres arbejdsliv, fortæller Jes Fabricius Møller. Blev man ansat i en sparekasse i 1970, vil den typisk være blevet opslugt af en større sparekasse og siden opkøbt af et større pengeinstitut. Kommunalt ansatte har været igennem to kommunalreformer. Verden er blevet ”gennem-teknologiseret”.

”Mit overordnede indtryk er, at det er mennesker, som er stolte af det, de gør, men som ikke sætter sig selv op på en piedestal og siger: ’Se mig, se mig’. De sidder også typisk i bestyrelsen i den lokale idrætsforening og yder deres til civilsamfundet. De er på mange måder det fundament, som samfundet står på,” siger han og fortsætter:

”Vi glemmer, at rigtig mange arbejdspladser kun fungerer, fordi nogen gør det, der skal gøres, hver dag i 40 år. Også selvom det er det samme.”

 

Firmaets mand

På trods af 50 års ansættelse oplever Jacob Bjerg Jensen ikke, at hans arbejde er blevet ensformigt. Derfor har han også takket nej, når han indimellem er blevet tilbudt andre jobs. Spørger man ham, om hans arbejde aldrig bliver kedeligt, lyder svaret:

”Jo, men så kan jeg jo bare finde noget andet at lave. Hvis jeg synes, en opgave bliver for kedelig, kan jeg ofte få lov at sætte en anden til det. Nogle gange laver jeg bare prototypen, og så er der en anden, der overtager. Så det er faktisk meget spændende.”

 

Det skal selvfølgelig være op til folk selv, om de vil skifte job efter et eller to år, mener Jacob Bjerg Jensen. Jobskift kan nok føre til en bedre løn, men han går og spekulerer på én ting:

”Gu’ ve’, om de bliver klogere af det. De når jo aldrig at komme helt ind i det, før de skal have noget andet at lave.”

 

Belønningsmedaljen ligger stadigvæk i sin kasse derhjemme. Senere på året skal Jacob Bjerg Jensen nok i audiens hos Dronningen. Det råder andre ham i hvert fald til.

”Så får man nogle hvide handsker og siger goddag-goddag. Ja, jeg ved ikke lige, hvordan det foregår, for jeg har jo ikke prøvet det før. Så snakker vi lidt om det, vi har lavet. Det skulle være helt personligt, og jeg tror, hun sætter sig ind i, hvad hun skal snakke med mig om.”

 

I indstillingen til Belønningsmedaljen kan Majestæten – og andre – læse, at Jacob Bjerg Jensen siden 1973 har været en “firmaets mand”, der med overblik og ihærdighed har ydet en uvurderlig indsats i den lille familievirksomhed i Korinth.

 

Artiklen er oprindeligt bragt i Kristeligt Dagblad den 14.10.23 

 

 

 

Ida Kragh Pedersen

Journalist

Artiklen er oprindeligt bragt i Kristeligt Dagblad den 14.10.23 

Den 18. august 2023 blev det fejret, at Jacob Bjerg Jensen havde 50-årsjubilæum på Korinth Rørfabrik. Med fadølsanlæg og pæne ord. Foto: Christina Vognsgaard.

“Jacob Bjerg Jensen har siden 1973 været en ‘firmaets mand’, der har ydet en uvurderlig indsats i vores lille familievirksomhed i Korinth”, skrev hans arbejdsgiver i indstillingen til Dronningens Belønningsmedalje. Foto: Christina Vognsgaard.